Friday, 23 December 2011

Pesanan untuk ex-PMR candidates.

Assalamualaikum.

Nana cakap, result PMR keluar? Happynya dia...since dia excited sangat nak tau result adik dia.
Anwar cakap, too all PMR candidates, berdoa la banyak-banyak. Biasanya miracle bleh jadi last last minute. Dia kata, dia dah merasa miracle tu. Oh kamonlaa, kalau kau tak study, tak jadi jugak miracle tu. Haha

As the result dah kuar, so...takpayah takut, cuak or nervous. My advice to you and myself, We've planned. ALLAH (also) planned. And ALLAH is the best planner. Take it easy. Go chillax. Haha, pandai je nasihatkan orang padahal masa nak amek result PMR, debarannyaa mengalahkan Uncle Epy masa akad nikah. Aku still dapat imagine macamana tangan aku menggeletar masa cikgu announced nama aku untuk ambil slip exam. Nak nangis tengok slip tu. Teringat balek camane aku study. Seriously, PMR tak buat aku tension. Chill je dengan PMR.

Apa-apapun, PMR is nothing. SPM tu lagi penting. Memangla kalau dapat straight A's berebut-rebut boarding school and MRSM nak ambil korang. Tapi, kena ingat berada di sekolah yang hebat bukanlah satu jaminan untuk masa depan yang hebat. We never know rite? Hence, students yang dapat mumtaz dalam PMR tu tak payah nak kecoh-kecoh sangatla. #terasa#. The day masa korang dapat slip PMR yang semua A tu whereas tomorrow, tengok la puas-puas. Bawak la kemana-mana even nak makan, minum, lepak, even tidur sekalipun. Berbangga dan tersenyumla untuk sehari. Consider it as rewards. Tapi, the day after tomorrow, nak bakar pun takpe. Cikgu aku la yang cakap macamtu. Sapa-sapa yang rela masuk boarding school, apply la mengikut minat dan cita-cita anda. Kemudian....jeng jeng jeng.

The day after tomorrow tu, korang sepatutnya dah ada plan or strategy on how to achieve in SPM pulak. Cemerlang sekali tak bermakna cemerlang selamanya. Must have plan jugak in order to make it remains forever. Form 4 bukanlah honeymoon year yang dicanangkan oleh senior-senior anda. Karut je honeymoon-honeymoon ni. Studying is like cycling. Once you stop, you drop. When you drop, for sure you could get up again. But, one thing which you must know...it is completely uneasy to get up when you drop. Most of the time, aku takheran pun pasal result PMR orang. Tapi, yang aku selalu pesan...you got to strive for SPM.

One more thing, pasal orang yang takdapat keputusan sebagaimana yang diharapkan. This is not the end of the world. Do not afraid. Do not sad. Go chillax, ALLAH determines everything. Convince your heart. That's all.. As I mentioned earlier, build up a strategy and stick with it. Janganla tak istiqamah pulak. Nak berjaya kena ada DUIT. Lagipun, sape yang taknak berjaya? Then, DUIT lah jalannya. Ooopps, btw...DUIT tu bukannya 20ringgit kaler oren or 10ringgit kaler merah. DUIT stands for doa, usaha, istiqamah and tawakkal. Cukup empat ni, insyaALLAH. Tapi, kalau kejayaan tu bukan milik kita? Dont be sad k? ALLAH kan ada. ALLAH knows the best for us As stated in surah Al-baqarah ayat 286, boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu. Dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH mengetahui sedang kita? We'll never know.

                                      

Next, perkara yang lebih penting ialah minat. Tanya diri sendiri minat dan kecenderungan kita. Kalau minat engineering, study sains kejuruteraan. Kalau minat doktor-doktor ni, study pure science. Kalau minat masak memasak, study ekonomi rumah tangga. Minat dan kecenderungan mesti selari dengan kemampuan. Sekadar minat je tak cukup. Jangan buat sesuatu di luar kemampuan kita. As an example, korang nak further in science tapi, science failed. Memang boleh proceed. Tak mustahil since impossible is nothing. Tapi, penatlah nak strive for excellence. Kaji pasal subjek-subjek apa yang akan kita belajar. Tengok syllabus. Kalau rasa not interested, better reject it. Buat apa paksa diri kalau tak suka? Tiada paksaan dalam agama kan? Lepas habis PMR memang takbleh relax. Bukan masanya untuk berehat-rehat. Taksalah pun nak berehat tapi, jangan syok sangat berehat sampai lupa nak study.

The last but not least, penyakit sedunia yang sangat perlu dielakkan which is malas. Orang Yahudi themselves tell us their secret which is Islam gagal kerana tiga perkara. 1. Tak buat perancangan/strategi. 2. Tak kaji sejarah Islam. 3. MALAS. Hence, MALAS should be banned, should be abolished and should be dumped.
Ayat yang selalu dilaung-laungkan oleh cikgu-cikgu kat sekolah aku dulu, 'sebenarnya, tiada pelajar yang pandai atau bodoh. Cuma ada pelajar rajin dan pelajar malas'. See. Bagus kan cikgu aku? She inspires me.

As i've learned in poem IF by Rudyard Kipling, if you can meet triumph and disaster. And treat those two impostors just the same. Treat them equally. Bak kata orang Melayu, kalau cemerlang, jangan suka sangat. kalau gagal jangan sedih sangat. Chill je. There's wisdom behind the test kan. Setiap yang berlaku tu pasti ada kebaikannya.

Then, eh eh...banyak pulak pesannya. Dahlah takde word 'Haha' pulak tu. I know that i'm in serious mood when there's no 'Haha' in my entry. So, akhir kata....Haha!

4 comments:

  1. eh, there got my name in your entry! thankyou! :)

    ReplyDelete
  2. tersilap langkah..but life must go on.. hoho;)

    ReplyDelete
  3. tersilap langkah yang macamana momo?

    ReplyDelete