Tuesday, 22 January 2013

Campus Life: Attitude yang Perlu Dielakkan

Assalamualaikum semua!

Haish seharian aku sapu sawang-sawang kat blog ni. Dah lama tak update entry merapu. Paling tidak pun, join contest, giveaway dan segmen. Kenapa aku selalu join? Coz me, never deny blogger's favor. Sedang memikir-mikir intipati merapu kali ni, tetiba terkeluar ayat:
"Tak follow maka tak cinta. Dah follow macam celaka la kau punya ejaan"
Tanpa membuang masa, kat sini aku nak senaraikan beberapa attitude yang tak patut ada dalam diri korang bila korang jejak kaki ke universiti, belum jejak dan sudah habis jejak.

SATU
Jangan takut untuk bertanya atau ditanya. This is university. Universiti is beyond limitations. Kat sini la korang nak keluarkan idea-idea yang awesome. Kalau kat sekolah, we have to dengar cakap cikgu. Kat sini tak. Kalau ada pape yang tak faham, shoot! Terus tanya. Takperlu nak peram soalan lama-lama. Takkan jadi pekasam punya. Korang tau tak kalau korang tak tanya soalan-soalan yang menari-nari dalam fikiran, 1 neuron terputus? So, macam dia takbleh nak bersambung la gitu. Kalau orang tanya soalan pun sama, kau jawab je. Kisah apa salah betul? Tak mati pun. Yang penting, courage untuk jawab soalan tu!

DUA
Ponteng. Jangan sesekali ponteng even kalau tak sihat tapi masih boleh bergerak, semangat kena kuat! Pegi bangun gosok gigi dan hadir ke kelas~ InsyaALLAH ada ganjarannya buat orang yang rajin! Huh, berlambak pulak exclamation marks! Hehe~ Semangat!

TIGA
Ini agak penting. Jangan bersikap POYO! Okey, poyo ni ada banyak maksud i guess. Maksud yang aku rasa paling tak relevan ialah, poyo means cantik. Betul ke? Aku tak ingat la pulak nak belek Kamus Dewan semata-mata nak cari perkataan poyo. Rasanya, bahasa slanga yang digunakan anak muda masa kini untuk gambarkan orang yang bajet bagus. Tapi, makna dalam Wikipedia paling best. Poyo is singkatan bahasa Inggeris, Proud Of Your Own. So, jadi poyo. Style kan? Hahaha. K, sebenarnyaa poyo is NO GOOD. Macam kau lah paling pandai, paling style, paling awesome. Bak kata Justin Bieber Malaysia, ini semua POYO! Trending kat Twitta uolss. Amaran keras aku bagi, jangan POYO! Bajet you know everything...pandai, pastu kerek. Piirahhhhh. Kefahaman yang kau dapat tu, Allah kasi pinjam je. Ingat-ingat sikit.

EMPAT
Watch you mouth bak kata omputih. Bukan suh kau tengok mulut kau sendiri. It's an idiom yang suruh kita do not saying rude words. Sebenarnya, 70% daripada badan kita contains water. Penah dengar tak kalau kita baca ayat-ayat quran kat air masak ke air mineral ke...nanti molekul air tu jadi cantik an? Same goes to us human. Nanti jadi cantik ah dalaman kita. Bila seseorang mempunyai innerself yang cantik, nanti terpancarlah kecantikan luaran. Hmm, kelas uolss! Tapi, yang aku penah baca... seseorang yang kuat carut ni, dia jujur. Hahaha

LIMA
Jangan malu tak bertempat. Malu tu bagus. Tapi, biar bertempat. Takbleh la malu nak tanya lecturer. Malu nak tanya kawan. Malu nak pegi library. Malu nak buat assignments. Malu nak presents. Malu nak pakai tie dengan baju kemeja. Ahh gasaklaa. Kat university nih. setiap usaha tu ada nilainya. Kau tanya soalan masa sesi presentation pun dapat markah. Kau pakai ikot  etika berpakaian, sahsiah rupa diri pun dapat markah. See? All those matter. Ingat sesaje ke pakai tie?

ENAM
Jangan mengutuk orang sesuka hati. Bayangkan korang jadi bahan satu university ni kutuk korang. Suka ke? Suka? Kalau suka cakap awal-awal. Aku bawak geng gosip aku nanti pastu kitorang gosipkan kau je. Nak?
Biasanya sekali kau mengata orang, berkali-kali orang mengata kau. Jangan la buat perangai kata-mengata, ngumpat-mengumpat. Buat dosa kering je. Agak-agak kau rasa baik hati nak sedekah pahala, buat ah. Nobody's perfect! Semua orang ada kekurangan masing-masing. Perfectly imperfect. So, takperlulah kau keluarkan semua aib dia. Kau pun ada jugak kekurangan beria nak mengata orang. Hampeh!

TUJUH
Kat university, semua benda cepat. Kau belajar hari ni, esok exam. Jadinya, haruslah uolss pantas pantas pantas. Bukannya kalut. Tapi, expressway is more better. Hahaha. Kena cepat faham. Kalau takfaham, dan dan tu jugak kau kena pastikan kau faham. Banyakkan makan kismis, jangan melaghakan diri, focus! Catat semua yang lecturer kau cakap. Dengan pantas! Satu pun takbleh tinggal. Kalau termelayang, cepat-cepat jeling kawan sebelah tengok kau tertinggal huruf apa. Lagi satu, pastikan kawan sebelah pun buat perkara yang sama. Ini, tidakk! Kawan sebelah hanyut, kau pun hanyut. Aisehmann.

LAPAN
Behave dalam kelas. Sebab ada sesetengah lecturer tak kisah kau nyanyi ke, melompat ke, jamming ke,  berkompang apa sume kat belakang kelas. Tapi, ada sesetengah lecturer amek kesah! Besar kemungkinan, dia halau kau. Baru ada akai! Duduk sopan sopan dalam kelas, senyum kasi nampak ikhlas sikit, cakap berlagu-lagu sume, jangan jerit-jerit lak dgn lecturer. Gila eh. Cool, chill. Kalau lecturer kau jenis sempoi gossipkan kau, ngata kau apa sume, kutuk kau depan-depan. Kau chill je. Cakap dengan diri sendiri, challenges accepted! Ataupun, dalam bahasa Melayu, cabaran diterima! Sambil flip table dalam hati. Eh?

SEMBILAN
Listen! Jadilah pendengar yang baik. Dengar cakap lecturer. And kalau kawan kau ada masalah, dengar masalah dia. Bagi cadangan-cadangan yang baik. Jangan buat derkk je. Tolong dia, give her moral supports. Sebab apa? Sebab kau tak tau nanti bila kau susah, sape yang akan tolong kau. Apa salahnya kau tolong the needy persons? Taksalah pun. It will benefit you sooner or later. Sepanjang aku kat kampus, alhamdulillah, aku sentiasa ada Diyanah, ada Fitri, kekadang  ada Amir, buat magic dengan kereta dia. Walaupun aku hampir-hampir fikir yang aku akan diculik masa tu. =.= Walaupun kami lain-lain course, aku ada Radhiah, aku ada Juju, aku ada Syidah, aku ada Mama Bena. Thanks uols.


SEPULUH
Yang terpenting juga! Dont you ever procrastinate! It is the thieves of time. Bahaya doe kalau kau asyik bertangguh. Kau jangan cakap la perkara-perkara mustahil macam 'makan dululah, nanti baru buat keje', 'tido lima minit, pastu buatlah assignments', 'tengok movie dua tiga das, esok aku start buat', 'lepas ni aje aku belajar, sekarang masa rehat'. Memang tak ah. Tu hanya penyedap hati yang tak relevan! Memang tak jalan keje kau. Seminggu kemudian baru siap. Esok deadline, hari ni baru kau lari lari anak pegi library cari bahan. Kem salam kalau nak dapat markah tinggi-tinggi. Melainkan kalau kau genius.

SEBELAS
Jangan sibuk nak bercinta aje. Pelajaran tah kemana. Kalau kau bercinta, pastu dapat straight A's...that's good. Maknanya, kau memang boleh bercinta. Kena ingat yang kau masyuk sangat cintan cintun tu bukan kau punya suami. Poyo sangat bercinta. Duit topup pun guna PTPTN.. ada hati nak salahguna. Cehh. Ingat sikit, mak abah kita bagi duit suh kita belajar. belajar. belajar. Mak abah aku tu sanggup berhabis apa saja atas nama memudahkan aku untuk belajar. *sebak lak tetiba* Melainkan mak abah kau suh kau bercinta dengan seseorang yang diorang suka. Ataupun kau cakap siap-siap kat parents kau, 'mak, ni duit yang mak bagi ni orang nak buat beli topup, malam ni nak gayut sampai esok pagi' kalau camtu takpelahh.

DUA BELAS
Yang amat penting lagi vital! Jangan minum kopi dan makan pasta. Err, maksud aku kopipes. Atau dalam bahasa Melayu nya, Salin dan Tampal. Ahh senang cakap jangan copy paste. Kalau kau copy paste, orang bleh dakwa kau sebab curi idea. Sume hasil kajian, akademik or non-academic, bertulis mahupun tidak, semuanya ada copyright. Ala ala hak cipta terpelihara gitu. Ni dunia akademik, kau nak copy and paste masa buat assignments memang silap besar laa. Semua lecturer ada plagiarism checker punya software. Kalau boleh, janganla buat gitu k. Buat malu je kau siap awal tapi banyak salah. Ciplak pulak tu. Haish

TIGA BELAS
Jangan kecoh kepoh kepochi sangat. Kau chill, kau relaks, takpayah nak sempoi sangat, takpayah nak cuak sangat. Chill saja sesedap rasa. Takperlu nak jaga tepi kain orang dalam konteks melampau-lampau. Kau jaga boleh, tak kisah. Tapi jangan sampai kau tak perasan tepi kain kau yang koyak. Ehh faham ke metaphor yang aku guna ni? Jangan sibuk sibuk hal orang. Sibukkan hal kita dulu. Sesetengah orang taksuka. Sesetengah orang suka. Kalau ada banyak sangat orang sibuk hal kau, cuba kau pandang diri kau kat cermin, kau ada tak sibukkan hal orang lain. Mesti ada kan?

EMPAT BELAS
Takperlu lah jadi talam dua muka. Depan orang ni kau suka dia, puji dia, ampu dia macam-macam. Belakang dia? Kau kata macam-macam pulak. Takbaik bhai. Kalau benci, benci betul-betul. Terus terang je kat dia, Woi! Aku nyampah gila lah dengan kau. Haa. Kalau kau rasa okey je dengan dia, berkawan lah elok-elok, jangan buat taik pulak dengan orang yang baik dengan kau. Pleaselah ye. Dunia ni dah penuh dengan orang hipokrit. Buat apa kau nak tambah jumlah manusia hipokrit atas muka bumi ni. Eloknya kau tambah jumlah manusia jujur.

LIMA BELAS
Yang ni cam penting la jugak. Berhati-hati dengan persekitaran. Kita taktau yang mana baik, yang mana kurang baik. Kat university kau akan jumpa dengan macam-macam orang. Kekadang, orang yang paling kita benci tu lah yang akan tolong kita. Kekadang orang yang kau suka tu akan tinggalkan kau. Pilihlah kawan yang betul. Kawan yang akan gelakkan kita masa kita jatuh dan tolong kita lepas dia gelakkan kita. Jangan pilih kawan yang gelakkan dan tinggalkan kita masa kita jatuh. People changes. Kekadang berubah ke arah lebih baik. Kekadang lebih buruk. Just dont judge people.

ENAM BELAS
Kat university ni, kawan yang penting. Mak abah kita jauh kan? Adik beradik lagi laa. Atok nenek takpayah cakap ah. Kawan kau yang jaga kau masa kau demam, kawan yang akan belanja kau makan, kawan yang akan belikan kau aiskrim, kawan yang akan belikan kau slipper bila slipper kau putus, kawan yang akan temankan kau tengok futsal kalau kau frust, kawan yang akan temankan kau tengok wayang kalau kau tengah putus fius, kawan yang akan temankan kau tidur kat library, kawan yang temankan kau lintas jalan pergi beli A&W, kawan yang akan temankan kau berjalan dari dewan Raja Muda Musa sampai ke Seksyen 7 Shah Alam, kawan yang akan temankan kau makan KFC, kawan yang akan temankan kau makan western food, kawan yang akan temankan kau naik bas, bayarkan tambang sume tu. Haa, banyak ah! So, jangan KHIANAT kawan kau!

TUJUH BELAS
Discussion tu penting bila kau kat university. Make sure kau reachable bila time buat assignments. Susah lah kalau semua orang sibuk dengan family, sibuk dengan boyfriend, sibuk dengan aktiviti koku, sibuk dengan makanan makanan lazat. Habis, sape yang nak sibuk dengan assignments? University, kau perlu spend banyak masa untuk buat assignments. Bukan sekadar main sep sep tom tom riang ria kat kampus. Nak riang ria tunggu raya lah. Sampai seminggu cuti. Semua orang ada urusan. Priority. Tetapkan prioriti, yang mana satu lebih penting. Takkan lah taktau nak bezakan yang mana penting, assignment dengan acara lari dalam guni? Kemon ah.

LAPAN BELAS
Penampilan pun penting juga. Eloknya simple je lah. Janganla pakai macam kau nak gi kenduri. Ataupun, macam nak pegi fashion show. Sempoi sudahh. Aku lagi suka kalau pakai baju kurung je gi kelas. Senang. Takde pak guard yang akan saman kau. Takde cikgu yang akan halau kau. Takde sape sape yang akan marah kalau kau pakai baju kurung. Jangan gedik sangat pakai dress lip lap lip lap... Boleh je kalau hari kau nak present tu. Baru meriah ye dokk? Tapi kalau hari biasa yang perlukan kau bergerak pantas pastu kau bantai pakai baju bling-bling yang berat, memang no no~

SEMBILAN BELAS
Elakkan silly mistakes. Macam... kau dah tanya orang tu that particular soalan. Pastu, kau tanya lagi sekali. Macam... kau baru makan dengan dia, pastu kau tanya dia, kau dah makan? Huh. Silly questions. Ataupun, tengah lecturer kau cakap benda-benda  penting, yang kuar dalam exam, time tu la kau buat bising. So silly. Seolah-olah kau mencabar lecturer tu. One more thing, dalam exam biasa sangat aku dengar orang meniru apa sume ni. Aku tak kisah sebab masing-masing dah besar kan. Mostly yang sambung degree ni, paling muda pun 19. Takpayah merepek macam taktau mana baik mana buruk. Kalau nak tiru boleh, tapi jangan ajak aku. Aku just bleh tolong kalau diorang tanya. Untuk sama-sama jadi zirafah tengok jawapan orang lain, memang tak. Aku taknak markah exam aku jadi haram.

DUA PULUH
Respons. Kalau orang bercakap dengan kau, respon sikit. Jangan buat bodoh macam tak faham. Kalau orang tanya ke apa ke. Kau jawab la. Takperlu buat muka blur buat-buat tak paham. Aku pun pelik wujud juga perangai orang sebegini. Bayangkan kalau kau tanya dia kat mana tandas, pastu dia buat derk je. Mau kiamat dunia kau. At least kalau dia cakap tak tau, bleh kau pegi tanya orang lain ye dok? Please lah ye. Berubah ke arah kebaikan. Cermin diri sendiri dan topup apa yang kurang.

Kesimpulannya, kbai!

Kahwin Muda?

Assalamualaikum orang-orang muda.

Suatu masa dulu ketika asasi, aku masih lagi gempak tanya mak abah pasal hal ni. Masa tu, mak abah takde halangan pun. Dan... hampir saja aku..................... shhh!



Oh, ni cerita lama. Cut those craps. Continue with these.

Tadi aku saja la bikin gempak tanya parents aku...

Sesi 1 (Dalam kereta menghala balik ke Rumahku Syurgaku)

Miss Chillax: Mak, boleh tak kalau orang nak kahwin?
Mak: Boleh.
Miss Chillax: Betul ke?
Mak: Kahwinlah... Dah ada calon?
Miss Chillax: ... Takde calon lagi =.= (Part ni memang aku nak gelak pecah perut laa.)
Mak: Elehhh. Yelah tu!
Miss Chillax: Betul laa. Sape la nak kat kite ni. Dah la clumsy. Asyik terlanggar benda, jatuhkan barang, tumpahkan air, kekadang merepek bukan-bukan. Ketawa pun dah macam sepupu pontianak Maya Karin je... :-/

Yeah. Aku buat sesi Question & Answer berani mati tadi. Okey, memanglah benda tu dah agak normal sekarang ni. Tapi, mak abah aku ni jenis tak ikot segala tok nenek isu masa kini.

Sesi 2 (Dalam kereta lagi)

Miss Chillax: Sambung balik. So, boleh la kahwin?
Mak: Yelah.
Miss Chillax: Ehh still nak belajar...
Mak: Kahwin masa belajar...
Miss Chillax: Tapi kan mak... kalau kahwin, mak dah tak bagi duit belanja ke?
Mak: Boleh. Tapi, tanggungjawab suami...bagi duit belanja sekadar termampu...
Miss Chillax: Macamana kalau suami orang tengah belajar. Takkan nak susahkan dia pulak?
Mak: Hmm...sekarang ni semua benda perlukan wang.
Miss Chillax: Haa? Habis tu kene kahwin dengan orang yang dah keje? Dah sah-sah dia ada gaji tiap-tiap bulan.
Mak: Yelah.
Miss Chillax: Kalau sama-sama belajar?
Mak: Dah ada calon ea? Siapa?
Miss Chillax: =.="

Sesi 3 (Selepas dinner, sebelum maghrib)

Miss Chillax: Mak, kalau kahwin suami bagi RM50-RM100 je sebulan ikot kemampuan dia, boleh?
Mak: Abang.... Abang... Sini kejap bang..~ ( Hallemakk.. Mana aci! Mak panggil abah pulak)
Miss Chillax: Yelah mak... dia kan belajar lagi? Mak tolong la orang...:(

Sesi 4 (Abah datang~)

Mak: Abang... dia dah nak kahwin.
Abah: Haa? Alaa, macamana ni? Duit abah tak cukup lagi ni. Kurang-kurang mesti buat kat hotel (Abah memang suka propa =.=)
Mak: Boleh je kan bang?
Abah: Dah nak kahwin ke?
Mak: Hmm...
Miss Chillax: Couple tu kan haram. Tapi, jatuh cinta suatu fitrah.
Abah: Cepatnya nak kahwin... dah jatuh cinta ke?
Miss Chillax: Mana adalahh...
Abah: Tak susah ke kalau kahwin sekarang?
Mak: Betul la dia cakap tu. Dia taknak la keluar, jumpa, dating sume tu. Haram. Kalau dah jadi suami isteri, takpelah keluar sama-sama pun.
Abah: Sape calonnya?
Miss Chillax: Takde calon lagi =.=
Mak: Kalau nak kahwin sekarang... kena saling percaya mempercayai. Jangan cepat jeles taktentu pasal.
Miss Chillax: Tunduk. Angguk-angguk paham. 'Ni soalan memakan diri namanya! Nyesal lak tanya soalan camnih'
Mak: Apa???
Miss Chillax: Err...takde pape mak.
Abah: Dengan siapa? Cinta sejati ke?
Miss Chillax: HAHAHAHAHAHAHHAHAHA. Abah ni laaa. Drama sangat~
Abah: Bawak la jumpa abah...
Miss Chillax: Kena bawak jumpa abah dulu? *Mana aku nak cekau orang bawak jumpa abah lak ni*
Abah: Yelah. Pastu parents dia jugak. Kite discuss bincang apa sume.
Miss Chillax: *Hallemakk cam betul betul pulak.* (Rasa nak nangis)
Abah: Orang Mana? Belajar kat U mana?
Miss Chillax: Err....

Sesi 5 (Menghala ke Bandar Permai. Keluar jenjalan)

Abah: Mana nak cari lembu ni...
Miss Chillax: Nak buat apa abah?
Abah: Nak buat kenduri.
Miss Chillax: Kenduri siapa?
Abah: Laaa... kan kamu dah nak kahwin.
Miss Chillax: Mana ada lah. Orang memain je. Nak dapatkan degree, kereta, rumah, kedai sendiri, master... Tadi tu saje je tanya. Sekarang ramai orang kahwin muda.
Mak: Mak tak kisah...
Abah: Kalau betul-betul pun apa salahnya. Tak salah pun kalau anak abah ni kawin sekarang. Tapi, dengan orang yang betul lah. Ini... calon pun takde!
Miss Chillax: =.=

Okeyh. The end.

Kesimpulannya, aku did it on my purpose. A blurry one. Aku pun taktau kenapa aku tanya. Saja nak test kemampuan diri dalam bertanya soalan maut agaknya. Mereng. Hmm, boleh nampak tak cemana sempoinya parents aku jawab handle soalan aku? Parents aku jenis keep calm and let them marry. =.= Jadi aku rasa parents korang pun boleh consider hal-hal camni dengan korang. Korang semua dah matang kan? Cuba kalau...korang yang dah ada calon, pasangan, teman tapi mesra, why not korang gi redah tanya je. Pastu, kahwin. Pastu. Aku boleh makan nasi minyak korang. Deal?

Ni kawan twitta!
Cc: Norashikin :P





Warkah


Nia menepuk-nepuk pipinya. Ada yang tak kena sepanjang minggu pertama tahun baru 2013. Serasa lain. Amat lain. Terkadang rasa mahu menangis. Perasaannya tak tenteram. Dia kerap merasa sebak. Tangisannya melimpah dalam hati. Nak menangis betul-betul nampak macam sadis. Sudahnya tangisan itu dipendam sendiri. Dia benar benar tidak tahu bencana apa yang melanda dirinya.

Solitary.

That's the word. Yeah. Dia memang sedih dan terasa sunyi akhir-akhir ni. Pil tidur sudah ditelan. Berharap akan menjadi penawar insomnianya. Sudah beberapa hari dia tak dapat tidur. Semua kebimbangannya datang menerpa tatkala kepala mencecah bantal. Ah! Tak guna. Macamana aku nak tidur ni? Ni dah malam ketiga! Dibuka buku-buku di atas meja study. Erghh! Apa semua ni? Bosan! Bosan! Bosan!

Dia bangun. Melangkah ke tingkap. Melihat langit malam yang kelam. Bintang dan bulan semua takde. Yang ada hanyalah dia. Oh solitary. Dia menggumam sendiri. Apa nak jadi ni Nia... Kenapa sume nampak takbest? Jiwanya mati. Tenggelam dalam kesedihannya. Tadi dia pergi ke restoran yang paling gempak kat Malaysia. Hehh. Supposed to be best lahh. Namun, dia tetap rasa kosong sekosong kosongnya. Chicken Hawaiian Honey Soup with Blue Wings terasa pahit ditekaknya. Makanan memang nampak cantik macam angel. Nak telan rasa macam nasi goreng basi je.

Berharap akan ada yang menelefonnya. Ibu dan ayahnya mungkin sudah tidur pada larut malam sebegini. Ayah dengan ibu selalu risau akan dirinya. Nia taknak ibu dan ayahnya tahu kesakitan yang membarah di hatinya. Cukuplah. Sudah banyak yang telah dilalui oleh ibu dan ayah untuk menjaga seorang Nia. Takperlu susahkan mereka lagi. Ahh. Dah kenapa takboleh tidur ni? Dia dah telan segala pil tidur bagai masih takboleh tidur?

Ah nanges laa nanges! Please Nia. Come on! You can do it. Empangan sungai air mata pecah juga akhirnya. Dia sakit. Dia tahu yang dia tak mampu nak hadapi semua ni sorang-sorang. Titis-titis air mata membasahi pipi jatuh pada sekeping gambar. Adam. Dia rindu Adam. Tapi, dia yang tinggalkan Adam. Saat Nia meninggalkan Adam, dia telah mula merindui lelaki itu. Walau beribu kali Adam melaungkan dont go, dia sudah nekad untuk tinggalkan Adam.

Bullshit ah. Adam... Nia rindu. Cepatla datang ambil Nia... Nia taknak mati sorang-sorang. Dia tahu Adam takkan dengar suara hatinya. Dia dengan Adam bukan ada kuasa telepati. Ingat ni Harry Potter ke? Seriously bukan. Dan takkan jadi Harry Potter. Adam... could you call me... Please.

I dont belong here. We gotta move one dear. Escape from this afterlife. Cause this time I'm right to move on and on. Far away from here.

Sape pulak call ni?  Unknown number? United Nation kot? (UN)

UN: Nia..do you hear me?
Nia: Hmm...*Kejadah
UN: Nia.. Nia...
Nia: I know who you are..
UN: That's good. Dont hang up... I miss your voice.
Nia: Me either :(
Cause I was born to tell you i love you, and I am torn to do what I have to, to make you mine. Stay with me tonight. I know everything you wanted isn't anything you have. 
UN: Gudnite Nia..
Nia: .....

Dia berbaring semula. Handset telah dimatikan. Pedih rasanya hati ini. Takkan nak heret Adam dalam rasa yang tak tertanggung camni. Adam... Maafkan Nia. Nia sakit...

Sepucuk surat sudah tersedia. Esok mesti ibu akan tolong poskan. Dia sudah memaklumkan perkara itu kepada Wan Cha. Nanti mesti Wancha bagitau ibu.

Adam...
Ingat tak masa kita jumpa kali pertama... awak tegur Nia... awak cakap awak dalam kecemasan. Ada barang hilang. Nia tanya what can i do for you... awak suruh Nia pulangkan balik barang tu. Seriously Nia bingung. Memangla Nia selalu curi tisu kat fast food restaurants. Tapi, Nia dah bayar government tax tau... Masa tu awak buat-buat pengsan. Nia mati-mati ingat awak betul-betul sakit. Tiba-tiba awak cakap Nia dah curi hati awak. Nia marah betul bila awak main-main camtu. But, that was my fondest memories I've ever had.

Adam...
Awak perasan tak yang Nia selalu demam... awak cakap sebab Nia comel sangat. Sebab tu bakteria suka dekat. Mengada-ngada betul Adam ni. Hahaha. I dont know whether your joke is absolutely hillarious or i just cant abstain myself to fall for you. Again and over again. Nia memang sayang Adam. Sayang sangat-sangat. Sejak pertama kali kita jumpa. Kenapa buat Nia jatuh cinta kat Adam? Tak kesian ke kat Nia asyik fall for you.. ^_~

Adam...

Mungkin Nia takdapat lafazkan apa yang ada dalam hati Nia. Adam selalu tanya, apa yang ada dalam hati Nia. Adam selalu tanya, apa perasaan Nia. Adam selalu tanya, cinta dan sayang Nia. Bukan Nia tak cintakan Adam. Bukan Nia taknak gtau Adam. Tapi, Nia takmampu menatap mata Adam. Nia tahu, tanpa Nia lakarkan pada warkah ini pun Adam mampu baca hati Nia :) Sebab dalam hati Nia, ada Adam sorang je tau. Kalaulah Nia diberi peluang sekali lagi, Nia nak selalu berada di sisi Adam. Nia takut Adam tinggalkan Nia... Sebab tu, Nia kuatkan hati Nia...untuk jauhkan diri dari Adam. Walaupun sebenarnya, Nia rindu. Rindu. Rindu. Rindu sangat-sangat kat Adam :'(

Adam...



Adam berhenti membaca. Kertas itu lunyai. Figur-figur perkataan bertinta biru itu kelihatan seperti kembang. Adam tahu, air mata Nia yang membasahi warkah yang dipegangnya... Dia menahan perasaan.
Adam tak mampu lagi untuk membaca keseluruhan warkah tersebut. Dia tenggelam dalam kesedihan...

Takkan lagi aku menunggu
kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
puasku mengharapkan dirimu
seperti mereka yang punya cinta
Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa
Warkahku mengharapkan dirimu
seperti yang aku kenali dulu
setiaku menantikan dirimu
seperti setianya terhadap diriku
Tapiku melepaskan mu
melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu
cinta yang takkan pernah ada




Monday, 21 January 2013

Worniojowo Giveaway by Wanynazia

Assalamualaikum



UPDATED
won doodle :)

UPDATED
done blogwalking all contestants :)

Fivers Hijabis Giveaway II

~_^


Hijab is obligation :)

Tag
http://ohhmystorymorystrawberry.blogspot.com/
http://purplevio.blogspot.com/

updated
done blogwalking all contestants

updated
win bawal 2 tone :)

Thankyou

Pre-Birthday Giveaway

Assalamualaikum



Updated
done blogwalking all contestants

Contest Gambar Paling Menarik

^_~


The Captain: The legends begin here, KPI0052D.
KPI0052D: Challenges accepted!!!

Kelas yang paling banyak kontroversi. =.=


And I miss them so much :) Aku kenal nama diorang sejak hari yang aku kena cari group class aku. Hoho~ Sebijik sebijik list name yang tertampal kat bilik koordinator tu aku copy paste dalam otak. :D



1. Amir Zahin Azham (Amir)
2. Siti Atifah Mohd Zin (Ipah)
3. Muhammad Solihe Yusoff (Soleh)
4. Nur Diyanah Hidayat (Diyana)
5. Norfatin Qurratu'aini Mohd Suhaili (Bedot)
6. Siti Zawani Md Rami (Adik Wani)
7. Nur Alia Baharuddin (Lea)
8. Sumaiyah Mohamad Pisal (Maiyah)
9. Rasyidah Ruslan (Syidah)
10. Siti Zulaikha Abdullah (Juju)
11. Nor Azeanty Zainuddin (Yan)
12. Norsyuhaili Yahaya (Syeeli)
13. Aisyah Radhiah Wan Azmi (Radh)
14. Nur Syazwani Abdul Majid (KakWani)
15. Nur Husna Mahamad Rappek (Husna Swizzle)
16. Muhammad Fitri Kamis (Fitri)
17. Sharifah Nurhidayatul Husna Syed Ahmad Taufek (Nana)
18. Izzatul Izreen Mansor (Reen)
19. Muhammad Afif Saniy Shaharuddin (Afif)
20. Nur Adilah Manaf (Dila)
21. Munirah Abdul Kadir (Mun)
22. Nuremilia Uzir (Mel)
23. Nur Allya Abd Rahim (Allya)
24. Nurhidayah Abd Karim (DK)
25. Nur Farhana Natasya Hajali (Tasya)
26. Nur Hazwani Abd Malik (Wani)
27. Siti Norzanariah Ibrahim (Zana)
28. Nur Nabilah Hamzah (Nab)
29. Nur Adnin Farahin Zainal (Farah)
30. Nik Nabilah Nik Aziman (Nik)
31. Intan Nurulhuda Mohd Murad (Intan)
32. Mazliyana Yusof (Maz)



First Simple Giveaway by Nazarah

^_~


Tag
http://daniasyaffa.blogspot.com/
http://encikkhalifah.blogspot.com/


#busy sangat tak sempat tgk updates!

Segmen Saya Nak Cursor Name By Hawa

^_~



Name: MissChillax
Colour: FA0606
Jenis font: http://3.bp.blogspot.com/-nA7CLq9vzNc/UO1bHqhu_aI/AAAAAAAAA0o/V-TGcmZng8E/s1600/LeeMinHo.png


Tag
http://atienstory0809.blogspot.com/
http://chibinani-chan.blogspot.com/
http://meestring.blogspot.com/

UPDATED
Thankyou SD for wonderful cursor.


Fivers Hijabis Giveaway by MV

^_~


Tag
http://zaranerd.blogspot.com/
http://www.aingraphic.my/

UPDATED
blog not found

Contest Blog Idamanku

^_~


K, sebenarnya taktau nak blog camane tapi, camni bleh kot.



I would like to have blog meme-based theme :)

Tag
http://nzfyns.blogspot.com/
http://ohthrillers.blogspot.com/
http://selamanya-dihati-ku.blogspot.com/


UPDATED
Blog dalam pembikinan

Huda Syafiqah 's 1st Giveaway

^_~


tag
http://jiwacytah.blogspot.com/
http://liyaabloggies.blogspot.com/
http://mysterygurl97.blogspot.com/


UPDATED
done blogwalking all contestants

First Ever Giveaway by I & A

Hai ^_~



Tag
http://dayanie202.blogspot.com/
http://eymasushoppe.blogspot.com/
http://www.honey-yeo.com/


#taksempat nak tgk updates :(

Thursday, 3 January 2013

Finale Exam!

Assalamualaikum semua student yang nak amek exam.

Good morning!

Okey dah tak sempat nak merepek panjang.

Study -.-
First of all, all the best semua yang seangkatan dengan aku. Semalam mak aku call suh aku tdo awal, makan ubat apa sume.
"Takpayah la study teruk sangat. Otak pun perlukan rehat. Pegi tido. Sudah-sudahlah tu study"
Yeah? Mak memang awesome.


Masa 
Second of all, I always have this strong feeling yang masa terlalu pantas berlalu. Haritu aku post pasal hari pertama 2013, but then tetiba dah 3 January. Pastu nanti dah 2014 =.=" Memang betul masa tu takpenah tunggu kita. Macam pedang, dia yang potong kita. I've learned about that somehow. Coz it is, masa memang pantas tinggalkan kita. Mungkin lebih laju dari bullet train or Shinkansen Japanese. Hopefully, aku akan belajar dari kesilapan-kesilapan masa lalu. So that i wont  do it again.



Okey kot. Tu je untuk hari ni!
Tolong doakan aku dan kawan-kawan aku yang lain.
May the best answers come to us.
Aminnn




Tuesday, 1 January 2013

Welcome, 2013!

Assalamualaikum, 2013!

Terlupa langsung.
Tersedar bila nampak ada yang pelik di Mega Chilled. Sila rujuk side belah kiri. Pelik kan?
Ada column 2013! =.= Okey, tak cukup pelik.



Awesome GOOGLE is awesome!

Segmen Free GIFs from Diya Sesame

Assalamualaikum~
Okie dokie. Hai~


Segmen ni amat special. Kalau nak tau apa yang special, click sendiri kat sini sebab aku taksempat nak cerita lebih-lebih. Esok lusa aku nak exam. Dan yang peliknya, aku tak study lagi =,=


So, Miss Diya.. kite nak yang ni, bleh?




Maaflah sebab mintak yang bukan-bukan... Tapi, kite memang cenggini. Sobss.



UPDATED
I GOT THESE