Tuesday, 28 August 2012

Aida first GiveAway sempena Ramadhan



Assalamualaikum


UPDATED
contest dibatalkan kerana penyertaan sedikit

Partner Giveaway By Fiqah dan Ieyla

Jom join :)




Tag

update
blogwalking :)

Saturday, 18 August 2012

Selamat Hari Raya Eid-ul Fitri 2012

Hello world. Happy raya to cute and handsome friends, chillers, readers, and aviders.

Konon kental sangat taknak buat entry pasal raya. Tabahlah. Raya is vital. Kalau takde raya, takbermakna hidup kita. Contohnya macam bunga raya, balai raya, kad raya, pasar raya, biskut raya, baju raya, bandar raya, duit raya. Perasan tak. Words ni sume nampak grand sebab ada word raya. Ce kalau omit those raya. Dia akan jadi bunga, balai, kad, pasar, biskut, baju, bandar dan duit. Common sangat la benda-benda ni kan? Same goes to hari raya. Setiap hari kita rasa cam biasa je. Takde makna. Tapi, kalau HARI RAYA. Wow! Hati rasa riang ribena aje. kelass gitu.

Teringat pulak pesan Cikgu Sivik aku masa tingkatan 3. Beliau berpesan, kalau ikot yang sebenar-benarnya...perkataan Aidilfitri tu salah. I'm not sure whether Dewan Bahasa Pustaka ada explain sume ni. Terlupa nak bawak. Currently in Langat sekarang ni. Takpe takpe. Tunggu aku take over DBP. Kita buat apa yang patut. Kehkehkeh. It should be Eidulfitri. Jadi, aku yang amat-amat kurios pasal bahasa bahasa ni sume kaji la balik. Well, you know. Kuriosity kills the kucing.

Kalau dalam kamus dewan bahasa, aidilfitri is perkataan yang diambil dari bahasa Arab.
So, ejaan sebenar dia Eidulfitri yang bermakna eidul is hari or perayaan in Arabic.
Sementara fitri kat sini takde kene mengena dengan fitrah ke ape ke.
Fitri here means berbuka puasa.
So, pencerahannya...
Hari  kembali berbuka puasa slash perayaan berbuka puasa.
That's why disunatkan makan dulu before solat raya.


Pencerahan ni, dibuat berdasarkan language and syarak.

K aku tau khatib kat masjid bagi definisi lain kan? Some khatib bagi pencerahan yang berbeza kan? Okey ce tengok hadis ni :
Dari Abu Hurairah, sesungguhnya Nabi Muhammad SAW telah bersabda : Soum/puasa itu ialah hari kamu berpuasa, dan Fitri itu ialah hari kamu berbuka. Dan Adha itu ialah hari kamu menyembelih haiwan.
The thing is dear handsome and cute friends, Fitri here kalau dieja dalam bahasa arab is Faa Thaa Ra. Dan Fitrah ade Thaa Marbuthah kat belakang. About spekulasi/pendapat seperti 'kembali kepada asal', 'fitrah', 'suci bagai dilahirkan' dan 'pengampunan dosa'. Cuba kita go through balik dengan hadis ni :

Semasa Rasulullah menaiki tangga untuk menyampaikan khutbah, baginda berhenti selepas menaiki satu anak tangga. Kemudian baginda naik satu lagi dan berhenti lagi, dan satu lagi anak tangga baginda naik, dan berhenti lagi. Setelah itu para sahabat bertanya, apa yang dilakukan baginda.
Rasulullah menjawab, "Jibril datang kepadaku dan berkata celakalah tiga golongan ini :
1) Celakalah bagi mereka yang mendengar sollahu'alaihiwassalam tetapi tidak menjawabnya.
2) Celakalah bagi mereka yang mana kedua orang tuanya masih hidup tetapi tidak dapat masuk syurga.
3) Celakalah bagi mereka yang sempat Ramadhan datang kepadanya tetapi tidak mendapat keampunan ALLAH
Nauzubillah...

Kat sini dapat tangkap tak? Yang ketiga tu terutamanya. Tak semua yang dapat keampunan ALLAH, nauzubillah. Hanya yang menghidupkan Ihya' Ramadhan sahaja. Kalau setakat hari-hari main mercun, malam malam balik rumah makan tidur. Masih ada ruang keampunan ke? InsyaALLAH ada....
Abu Hurairah RA dari Nabi Muhammad SAW bahawa baginda bersabda: "Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharap pahala, maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. Dan barang siapa menghidupkan Lailatul Qadr dengan penuh keimanan dan mengharap pahala. Maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. (Hadis Riwayat: Bukhari dan Muslim) 
Keterangan cerah kan?

Actually, ni semua bahasa/lughah/languange matter. Sama gak la case malam Lailatul Qadr tu. It should be Lailatul Qadr only or malam al-Qadr.

Juadah Raya
Teringin nak makan lemang cicah kaya. Ketupat daun palas dengan rendang. Kuih raya Mama Carey dengan Melting Moment. McD yang taksempat singgah langsung sepanjang Ramadhan. Ketupat petak petak tak minat sangat. Tart Nenas pun takbleh masuk. Samperit pun tak de perasaan. Maybe, satay will do. Nasi Dagang, Laksam dengan Nasi Kerabu dialu-alukan. Jangan risau, aku ni makan tak banyak. Sikit-sikit je. Takcaye? Takcaye tanya Syafiq.

As a human being yang memang banyak salah dan khilaf. Yang juga merupakan bakal jenazah. Amatlah berbesar hati kalau uolss ampunkan dosa-dosa iolss. Mintak maaf samada sengaja, taksengaja, atau saja-saja punya kesalahan. Mohon ampun maaf dari hujung tudung bawal sampai hujung sneakers. Even sepatutnya, maafkan semua orang sebelum tido should be lebih afdhal. Teringat pesan Kak Mili, kalau takbleh maafkan semua orang sebelum tido... jangan tido. X_X

Friday, 17 August 2012

Thursday, 16 August 2012

Ekclusive Raya Giveaway by Syifa, Fatin dan Cikmisi Leen

Assalamualaikum semua.

Nak tag

youawak dan dia.

update
blog not found?

Segmen : Dimana Anda Beraya Bersama Phat Corner

Assalamualaikum :D


Beberapa tahun kebelakangan ni, mesti rasa awkward bila orang tanya raya kat mana. Sebab, spesifically memang taktau raya kat mana. Most of the time, family aku random je. Rasa nak raya situ, redah. Rasa nak raya sini, terjah. Rasa nak raya sana, jalan. Tapi, tahun ni mungkin lebih special sebab mak dah pesan siap-siap suruh packing bag hari ni. Esok lepas jumaat gerak gi KL. Okey. Okey. Jangan la terkejut pulak. Korang tak salah baca. Memang raya kat Kuala Lumpur tahun ni. To be spesific, Cheras. Dekat Langat. Dekat dengan Sungai Lui yang Aizat nyanyi tu. Dekat jugak dengan Sungai Congkak. Kat kawasan tu jugak, ada rumah N.D. Lala. More deeper, itu rumah Paksu aku. So, nanti weolss akan raya sama-sama. Bleh jumpa cousins iolss. Semua sekali 4 orang. The only cousins.  Maybe, hari raya pertama nanti... kitorang pergi melepak di Times Square, Kenanga Wholesale City. Yeah. Memang totally merepek.

Aku pun takpasti apakah rupanya hari raya aku tahun ni. For sure, aku takmau sekadar duduk duduk depan televisyen macam typical remaja masa kini. Eceh. Walaupun usia aku dah di hujung-hujung belasan tahun, tapi... mak dan abah memang pantang kalau anak-anak diorang duduk kat umah tak ikot beraya. No way mann. Masalah terbesar ialah... rumah siapakah yang bakal kami terjah di kotaraya nanti? Rumah terbuka PM agaknya. Kita tengok ajelah nanti siapa yang kena. Di usia-usia sebegini, aku takdelah mengharap sangat. Tapi, tahun lepas banyak jugak la dapat duit raya. Hundreds hundreds okies. Hopefully, tahun ni bertambah lagi rezeki aku dan kita semua. Aminnnnnn....

Harapan aku juga untuk raya tahun ni, aku nak raya dalam rumah! Taknak macam raya tahun lepas yang err... sobss. Sadis. Nak jugak rasa seronok buat persiapan raya. Walaupun takde acara meriah seperti bakar lemang, rebus ketupat, dan kacau dodol. Tapi, acara tukar langsir, bersihkan rumah dan masukkan biskut raya dalam balang dah cukup best bagi aku. Apa yang penting? KERJASAMA! The best thing about raya is kita boleh menyelami sendiri perasaan Maria Tunku Sabri dan hos-hos rancangan Jalan-Jalan Cari Makan yang lain. Korang jalan...jalan... pastu, makan. Jalan. Pastu makan... Syok woah.


Jadi, aku nak tag 



Sekian sahaja, jumpa lagi raya tahun depan! InsyaALLAH.





Tarikh Lahir Giveaway by Fateyn Marcello

Assalamualaikum :D




Nama: Cik Norshahira
Umur: 19Tahun
Tarikh Lahir: 15 Mei 1993
Tempat tinggal: Perak


Tag


update
blog not found?

Tuesday, 14 August 2012

I'm in love. Again?

Assalamualaikum.

Le Timeline
Tadi aku dah nak nangis dah bila dashboard interface aku yang baru... bertukar jadi yang lama. Dia nak main cak-cak dengan aku agaknya. Like seriously aku suka yang baru ni. Macam timeline Mark Zuckerberg sume tu. Aku tau korang tak suka kan? kan? kan? Hehe. Aku hormati pendapat korang. Tapi, sebagai seorang aku, aku memang suka aje perubahan baru dan all those freakin timelines ni sume. Lagipun, bukan bapak gua owner facebook. Itu sume Ahmad Albab yang punyaa. Eh? Mark Zuckerberg laa!

Persiapan berbuka
Okey sekejap. Dah nak pukul 7. Nak buat persiapan berbuka. Takpaham-paham lagi ke? Insan yang awesome lagi lovely, dia akan menolong ibunya buat persiapan kat dapur untuk berbuka. Bukan sibuk di gelanggang timeline.

New interface
So tadi, aku google express cari how to tukar balik. Then taraaa. click here. Nanti ade la cara-caranya untuk pencinta timeline semua. =.='' Semudah ABC. Well, ingatkan takbleh nak back to normal sebab kebanyakan blogger suka yang old interface. Tapi, entah kenapa...interface baru jugak yang jadi pilihan.

Anggur susu
Oh tadi aku discovered air yang sedap. Sebab apa aku rasa perkara ni harus dikongsi... ini semua kerana mak. Sebab sebelum air ni dibuat, mak cakap taksedap. Takboleh. Takbest. Pangkah habis cadangan aku. At last... huh. Ternyata kemenangan berpihak kat aku. Anggur Susu ternyata delicious. Bukan susah pun. Letak anggur, letak susu. dah siap! Habis satu jag dan semua pun kata sedap. Cehh. Tengokla sapa yang buat =.="


Le Pesanan Mama Ayu
Somehow, love is like a balloon. Try to reach it when it is not around. But, let it go when you reach it. So, ni pesanan dari mama.

Pesan pada DIRI... Jangan tersalah memberi HATI pada insan yang tak sudi.. Pada insan yang tak mengerti.. Kerana, sekali kau memberi, selamanya dia di HATI.. Kerana, sekali kau dilukai, sampai bila-bila tetap kau ingati.. Pesan lagi pada DIRI, berhati-hatilah dalam memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI...
So gegurl, puhleasee. News feed kat facebook, timeline di twitter memang terkadang menjadi medium untuk korang ceritakan segala masalah. Tapi, bila dah banyak sangat masalah cinta. Ohhmaiii. Siapa yang larat nak baca? Maksud soalan macamni bukan nak lekehkan, kutuk, or hina korang. Tapi, iolss sedih tengok uolss semua. Sebagai the chillest person, iolss haruslah bertabah melihat luahan-luahan hati yang sedih itu. Even sebenarnya, iolss dah cukup sedih tengok nasib uolss. Memangla iolss ade je baca kisah fairytale uolss yang indah-indah itu. Tapi, berapa percent lah sangat.



Love is like fart. So strong juz like the smell but it lasts for tak sampai 5minit. Cinta sejati tu bukan kau suka aku. Aku suka kau. Okey jom sehidup semati. Pegi mampus dengan semua itu. There's more beyond the word C.I.N.T.A. Sebab itu, cinta tu hendaklah disandarkan pada sang pencipta CINTA tu sendiri. Tapi, kalau kau cakap saya cintakan dia kerana ALLAH, pastu kau buat maksiat, takguna jugak. Buat malu aje. Malu pada agama. Malu pada ALLAH.

I admit that all this while aku selalu dengar kisah keretakan rumahtangga orang, suami curang, suami nikah kat Siam, isteri curang, isteri nusyuz. Bla bla bla semua itu. Kau bayangkan kalau anak dia dah 7-8 orang. Pastu, dia bleh cakap dia tak bahagia. Sampai bila aku harus menyeksa telinga dengan cerita-cerita yang boleh buat aku panas hati? Plus, bukan aku sesaje dengar pegi tadah telinga. Tapi, orang suka meluahkan. Standard la tu manusia. Mesti need someone yang dipercayai untuk dengar masalah kite kan? Nanti stressed, tension dan deppressed pulak. Jangan lupa mengadu kat ALLAH jugak. DIA yang utama, DIA yang pertama.

Hakim yang takde tauliah
Masyarakat pun perlu mengambil peranan dalam membendung remaja dan cinta. Typical meleis kalau ada orang buat salah sikit, mula lah nak kecam sana nak mengumpat sini kutuk situ. Semua orang buat salah, buat silap. Tapi, kita sebagai manusia, tak berhak menghukum orang yang buat salah tu sume. Ini tidakk. Sikit-sikit cakap 'rasa cam nak tampar je orang yang buat tu' 'ish, nak aje aku sembelih orang yang buat ni'. Yang patut kita buat, ambil teladan. Hukum menghukum ni semua urusan ALLAH. Bayar cash okey. Kengkadang ada sesetengah manusia ni, dia simply forgive but never forget. Betul tak? Haa camtu la lebih kurang. Maafkan mereka. Tapi, jangan lupakan apa yang dia dah buat. Bukan nak dendam ke ape ke... tak. Tapi, dengan niat mengambil iktibar.





1st Giveaway by Courfey Corner ~Kek Sarawak~

Assalamuaalaikum.

Anda mahukan kek lapis sarawak?
Hah. ape lagi. Klik sini.







update
:)

Sunday, 12 August 2012

Warna Pakaian Mengikut Hari

Assalamuaalaikum students. Lecturers and all lovely awesome people.

Well well well. Sebelum le twin dan le Munirah tanya-tanya lagi, better aku hupdate this freakin blog.

Memandangkan semua orang nak further study. Ade yang selangkah ke degree. Selangkah ke obersi. Selangkah ke alam kerjaya. Macam le crush. *Ehem. Aku takde crush* Eh sekejap. Dah lama tak update, aku rasa macam font entry ni semakin cantik. Korang takrasa camtu ke?

Okey. Cut the crap.

The thing is... aku tengah confused nak pakai baju apa untuk keesokan harinya. Ada majlis iftar kat  Orient Star Hotel. Company abah la sponsor. And abah insists suruh aku pergi. Kalau ikotkan... malas sebenarnya. Makan banyak-banyak nanti, sape nak jawab kalau gain weight? Oh NO! Jadi, aku teringat satu article yang aku penah baca dalam majalah dulu.

Plus, aku adalah insan yang paling takreti pilih baju. Mostly aku akan grab aje apa yang aku nampak dulu. Dan hari-hari pegi kelas aku akan pakai aje baju kurung. Sebabnya? Lebih selamat. Takde sape nak marah bila kau pakai baju kurung. Dan yang paling best, bila orang takkan pandang kau lebih-lebih. Dan paling best bila orang akan cakap. Kau ni asyik pakai baju kurung je. Swag!

Hari Isnin
Seelok-eloknya, pakailah warna putih. Rasionalnya, hari pertama dalam satu minggu. So, keluarlah monday blues yang amat-amat takbest. Perasaan takpuas hati sebab nak kena masuk keje balek. Or ada class lagi... Kalau kelas pukul 12 tengahari takpe gak. Actually, hari ni hari otak tengah fresh. A lot of masalah korang boleh selesaikan dengan bernas dan effektifnya.

Hari Selasa
Pink or Violet. Ala-ala kaler ungu gitu.. Kononnya, hari ni terkenal dengan epic kasih sayang. Habistu, hari-hari lain takde kasih sayang ke? Ciss. Maybe sebab hari Isnin tu dah gloomy je. So, the next day jadi lebih energetik dan sayang-menyayang mungkin. Kalau korang nak luah perasaan ke, nak lamar bakal pak mentua ke... elokla buat hari ni.

Hari Rabu
Biru! Aint my faveret color. Kononnya hari ni adalah hari yang sesuai untuk presenting speech, info, debate. So nanti aku akan pilih wednesday untuk present apa-apa dalam kelas Presentation Skills BEL 492. Oh ya, dan jangan lupa pakai baju warna biru. Trust me. Somehow, the aura is sangat penting selain daripada practice. Markah presentation aku bila pakai baju yang aku suka lagi tinggi daripada pakaian yang aku kurang suka. Eceh. Tapi, ape-apepun, latihan tu paling penting. Lagi satu, warna biru boleh meningkatkan semangat kerajinan.

Hari Khamis
Warna Spongebob Squarepants please. Yeah. Pakaila baju kaler Kuning or Oren. Kasi menyala-nyala gitu. Barulah semangat. Lagipun, mana tak semangat. Dah nak dekat hujung-hujung minggu. Mesti happy. Lagi satu, seelok-eloknya berpuasa sunat sistem penghadaman tengah berfungsi secara optimum. By the way, kalau kuku dah sama panjang dengan leher zirafah, elokla potong je. Membela kuku panjang seumpama menjaga sekandang khinzir kamu tau tak.

Hari Jumaat
Hari yang paling awesome digalakkan untuk memakai pakaian berwarna hijau. Macam duta go green aje. Tapi, smartla jumaat pakai hijau. Hari yang sesuai untuk bersenaman, bercucuk tanam dan beriadah. Duta environment lah katakan. Hijau pun warna yang ceria. Yang menenangkan. Kalau nak mata yang sihat, selalu-selalulah tengok pokok. Dan objek-objek yang berwarna hijau. Yang ni cukup gua jaga sebab takmau rabun. Sobs.

Hari Sabtu
Merah! Selalunya, hari ni kita hang out, jumpa kengkawan dan mungkin hari yang lebih adventure berbanding hari yang lain. Penah dengar tak ''It's okay, it's allrite. Come on Merah fight! fight! fight!'' Err no no no. Bukan nak suruh korang bukak gelanggang fighter pulak kat sini. Tapi, nak instill semangat dan yeah pergi cuba sesuatu yang baru. sesuatu yang lasak. Dan bukan hanya makan Tutti Frutti lalu upload di facebook.

Hari Ahad
Hitam. Eloknye, duduk aje kat umah takpayah buat apa-apa. Maybe hari camni korang jalan-jalan kat Taman Tasik. tengok angsa berenang. Atau jalan-jalan pusing i-City. Camtu pun dah okey. Sebabnya, esok dah hari Isnin. Takperlu la memeningkan kepala sebelum waktunya. Since tomorrow is goin to be one helluva ridee.

Jadi uolss. I nak pakai baju apa ni? Apa ni? Apa ni?



Saturday, 11 August 2012

Mini Giveaway 7days by Nono Lu


Hai :)





                           


UPDATE
blogwalking semua peserta

Thursday, 9 August 2012

BloggerShip Giveaway by Aina, Ain & Azreen

Assalamuaalaikum :D

jom join ;)





Blogger yang menjadi idola aku ialah :D
Miss Munirah :D

update
blogwalking all the contestant



Wednesday, 8 August 2012

Aku Terjah! Aku Follow! Apakah itu?

Assalamualaikum. *lambai-lambai tangan*

Apa tu?
Segmen laa.

Kenapa?
Sebab dah memang hobi aku.

Tag youanda dan kamu.





UPDATED
alhamdulillah... i've included in 50 luckiest person


Sunday, 5 August 2012

Friday, 3 August 2012

Segmen : BlogWalking Dari Blog Ke Blog

Assalamualaikum.

Since dah dukalara sangat nak update new entry, maka... aku join segmen je lah ek?

nak join, click banner k.




Di kesempatan ni, nak tag youyou and also you.


UPDATED
3 August-3November without any news

Updated
blogwalking all