Tuesday, 14 August 2012

I'm in love. Again?

Assalamualaikum.

Le Timeline
Tadi aku dah nak nangis dah bila dashboard interface aku yang baru... bertukar jadi yang lama. Dia nak main cak-cak dengan aku agaknya. Like seriously aku suka yang baru ni. Macam timeline Mark Zuckerberg sume tu. Aku tau korang tak suka kan? kan? kan? Hehe. Aku hormati pendapat korang. Tapi, sebagai seorang aku, aku memang suka aje perubahan baru dan all those freakin timelines ni sume. Lagipun, bukan bapak gua owner facebook. Itu sume Ahmad Albab yang punyaa. Eh? Mark Zuckerberg laa!

Persiapan berbuka
Okey sekejap. Dah nak pukul 7. Nak buat persiapan berbuka. Takpaham-paham lagi ke? Insan yang awesome lagi lovely, dia akan menolong ibunya buat persiapan kat dapur untuk berbuka. Bukan sibuk di gelanggang timeline.

New interface
So tadi, aku google express cari how to tukar balik. Then taraaa. click here. Nanti ade la cara-caranya untuk pencinta timeline semua. =.='' Semudah ABC. Well, ingatkan takbleh nak back to normal sebab kebanyakan blogger suka yang old interface. Tapi, entah kenapa...interface baru jugak yang jadi pilihan.

Anggur susu
Oh tadi aku discovered air yang sedap. Sebab apa aku rasa perkara ni harus dikongsi... ini semua kerana mak. Sebab sebelum air ni dibuat, mak cakap taksedap. Takboleh. Takbest. Pangkah habis cadangan aku. At last... huh. Ternyata kemenangan berpihak kat aku. Anggur Susu ternyata delicious. Bukan susah pun. Letak anggur, letak susu. dah siap! Habis satu jag dan semua pun kata sedap. Cehh. Tengokla sapa yang buat =.="


Le Pesanan Mama Ayu
Somehow, love is like a balloon. Try to reach it when it is not around. But, let it go when you reach it. So, ni pesanan dari mama.

Pesan pada DIRI... Jangan tersalah memberi HATI pada insan yang tak sudi.. Pada insan yang tak mengerti.. Kerana, sekali kau memberi, selamanya dia di HATI.. Kerana, sekali kau dilukai, sampai bila-bila tetap kau ingati.. Pesan lagi pada DIRI, berhati-hatilah dalam memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI...
So gegurl, puhleasee. News feed kat facebook, timeline di twitter memang terkadang menjadi medium untuk korang ceritakan segala masalah. Tapi, bila dah banyak sangat masalah cinta. Ohhmaiii. Siapa yang larat nak baca? Maksud soalan macamni bukan nak lekehkan, kutuk, or hina korang. Tapi, iolss sedih tengok uolss semua. Sebagai the chillest person, iolss haruslah bertabah melihat luahan-luahan hati yang sedih itu. Even sebenarnya, iolss dah cukup sedih tengok nasib uolss. Memangla iolss ade je baca kisah fairytale uolss yang indah-indah itu. Tapi, berapa percent lah sangat.



Love is like fart. So strong juz like the smell but it lasts for tak sampai 5minit. Cinta sejati tu bukan kau suka aku. Aku suka kau. Okey jom sehidup semati. Pegi mampus dengan semua itu. There's more beyond the word C.I.N.T.A. Sebab itu, cinta tu hendaklah disandarkan pada sang pencipta CINTA tu sendiri. Tapi, kalau kau cakap saya cintakan dia kerana ALLAH, pastu kau buat maksiat, takguna jugak. Buat malu aje. Malu pada agama. Malu pada ALLAH.

I admit that all this while aku selalu dengar kisah keretakan rumahtangga orang, suami curang, suami nikah kat Siam, isteri curang, isteri nusyuz. Bla bla bla semua itu. Kau bayangkan kalau anak dia dah 7-8 orang. Pastu, dia bleh cakap dia tak bahagia. Sampai bila aku harus menyeksa telinga dengan cerita-cerita yang boleh buat aku panas hati? Plus, bukan aku sesaje dengar pegi tadah telinga. Tapi, orang suka meluahkan. Standard la tu manusia. Mesti need someone yang dipercayai untuk dengar masalah kite kan? Nanti stressed, tension dan deppressed pulak. Jangan lupa mengadu kat ALLAH jugak. DIA yang utama, DIA yang pertama.

Hakim yang takde tauliah
Masyarakat pun perlu mengambil peranan dalam membendung remaja dan cinta. Typical meleis kalau ada orang buat salah sikit, mula lah nak kecam sana nak mengumpat sini kutuk situ. Semua orang buat salah, buat silap. Tapi, kita sebagai manusia, tak berhak menghukum orang yang buat salah tu sume. Ini tidakk. Sikit-sikit cakap 'rasa cam nak tampar je orang yang buat tu' 'ish, nak aje aku sembelih orang yang buat ni'. Yang patut kita buat, ambil teladan. Hukum menghukum ni semua urusan ALLAH. Bayar cash okey. Kengkadang ada sesetengah manusia ni, dia simply forgive but never forget. Betul tak? Haa camtu la lebih kurang. Maafkan mereka. Tapi, jangan lupakan apa yang dia dah buat. Bukan nak dendam ke ape ke... tak. Tapi, dengan niat mengambil iktibar.





32 comments:

  1. fuyoo,prof cinta dah mai dah..hehehe...nice entry beb!

    ReplyDelete
  2. Nice n stuju dngn sume kt ats ni . ade button LIKE tak kt sini ? hehe. i olls pun sdh tngok diorng ni ..mule2 heboh psl kbhgian fairy tale diorng tuh...few months later bleh plk mnyesal ade BF. huh, what the hell. eh teremosi pulak.

    BTW, knpe dkt LABELS ni ade "Simsimi" hehe ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab i olss jatuh cinta sama itu simsimi. HAHAHAHA

      Delete
  3. lame rasenye tak singgah sini. :)

    ReplyDelete
  4. haah. bz la jugak. sori ye. kite klik 4 churp awak tau. :)

    ReplyDelete
  5. ok..dah rasa timeline..haha

    ReplyDelete
  6. tak kisah rupa lama ke baru... redah jer... heheheh

    salam kenal... :D Salam ramadhan dan selamat hari raya... :D

    ReplyDelete
  7. MANYAK CELITA OO .. HEHE .. ANGGUR SUSU ? XPNAH AG RASE N MINUM OR BAU .. EKEKE ..

    A AH .. TOL3 TU YG BOUT CINTA TU .. SOKONG SRATUS PRATUS ..

    XBHAGIA LAM UMAH TANGGA TP BERANAK PINAK GAK .. APELAH ZAMAN SEKARG NI ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh cubalah buat anggur susu. yummeehhh

      Delete
  8. salam ramadhan..
    salam syawal jugak yer....


    singgah dan follow ..

    ReplyDelete
  9. hai :) sy ade tag awk ! jgn mara yeee ! sy tag awk dlm http://targetupsr.blogspot.com/2012/08/segmen-blogwalking-dari-blog-ke-blog.html dengan http://targetupsr.blogspot.com/2012/08/hai-nampakk-takk-banner-kat-atas-ni.html ! ^_^

    ReplyDelete
  10. hehe.. zz pun tertukar jgk.. tpi zz x ksh pun.. lme2 jadi biasa dh..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe. eish! lamanya zz takdatang sini.
      bz sangat la tu.

      Delete
  11. setuju dengan awkkkk hadoiiii kalau update tu memanjang jiwanggg lagi satu kalau update jiwang seminggu sekali tak perr neh? selang 5 min sedeh mak tengok kurang kasih sayang sungguh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa. thanks sebab setuju dgn kite.
      takpaham betul typical remaja zaman sekarang

      Delete
  12. sUPERB ! hehe , terasa mcm doktor cinta punya blog pulak...
    taid baru blogwalking baca pasal kahwin usia muda.. hewheew :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHA. mekaseh. cik nurrul nak kawen muda ke?

      Delete
    2. EHHH , cepumas betul soklan dia kan...
      mana ada , tunggu habis belajar dapat ijazah baru kawen kott.. Insya'Allah :)

      *sekarang fokus pada 1 matlamat dulu.. :)

      Delete
    3. that's awesome.
      all the best okie :D

      Delete
  13. sokong semua status.... hehehe...

    tapi takleh nak cakap ape la kalo ade yg kutuk-2 tu lagi-2 yg kene kutuk tu cakap bnda yg kaitan dengan sensitiviti... ape salahnye nasihatkan die, tak pun doa supaya orang yang kene kutuk tu insaf ke... kan lebih baik macam tu... takdelah kite kene cop "lebih kurang je ngan perangai die(org yg kene kutuk)..."

    just my opinion...

    "keep smiling"
    ^_^

    -Wan Niahix-

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasihat takpe lah. kutuk ni kekadang menyakitkan.

      Jgn swenang-wenangnya m'hina ksalahn org lain hnya krn scebis kesilapannya. Bantulah dia dgn m'berikan nasihat yg b'guna dan sedekahknlah dia doa agar Allah senantiasa melindungi dan m'bimbingnya.

      ''Sesiapa yang m'hina seseorang krn dosa yg pernah dilakukannya, maka dia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut ''(HR Tirmizi)

      Delete